Web Sitesi Hızını Arttırma ve SEO

Web Sitesi Hızını Arttırma ve SEO

Web Sitesi Hızını Arttırma ve SEO

Web Sitesi Hızını Arttırma ve SEO

Web sitesinin hızlı çalışması, SEO açısından çok önemlidir. Web sitesi SEO durumunu etkileyen en önemli faktörlerden birisi de web sitesi hızıdır. Web sitesinin hızını etkileyen birçok faktör olabilir. Bunu analiz etmek için kendi gözlemlerinizi ve bazı analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

SEO, kullanıcı dostu çalışmalardır. Web sitenizde gezerken kendinizi, web sitenizi ziyaret etmiş kullanıcı gibi düşünün. Peki siz geç açılan bir web sitesinde nasıl davranıyorsunuz? Genelde kullanıcılar, geç açılan sayfalar ile karşılaştığı zaman terk etme davranışı gösterirler. Web sitesinden erken yapılan bu terk etmeler, SEO açısından olumsuz bir durumdur.

Web sitenizin yavaş açılmasının sebebi, web sitenizin karmaşık kod yapısı, web sitenizde bulunan görsellerin boyutu, web sitenizde bulunan kodların ve görsellerin optimize edilmemesi, sunucu tarafında yaşanılan problemler, sunucunuzun ya da hosting paketinizin, sitenizin trafiği ile orantılı olmaması gibi nedenlerden dolayı olabilir. Bu sebep birçok farklı nedenden de kaynaklanıyor olabilir.

Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)

Önemli web verileri, Google Pagespeed Insights aracı ile analiz yaptığımız zaman, karşımıza çıkan bazı kavramlardır. Google Pagespeed Insights içerisinde bulunan, LCP, FCP, FID, CLS, TTFB ve INP gibi metriklerdir.

Bu metriklerden LCP, FID ve CLS gibi metrikler, Önemli Web Verileri ile ilişkili olan metriklerdir.

 

LCP – En Büyük Görünür İçerik Nedir?

Kullanıcı web sitesine giriş yapar, web sitesi yüklenmeye başlar. İşte kullanıcının web sitesine giriş yaptığı süreden (URL’yi çağırdığı süre), web sitesinde bulunan, ilk ekrandaki en büyük içeriğin görülme süresi LCP ile tanımlanır. LCP (Largest Contentful Paint) için en büyük içerik, resim, video ya da metindir.

LCP süresinin 2,5 saniye altında olması, hızlı olarak tanımlanır.

LCP süresinin 2,5 saniye üzerinde ve 4 saniye altında olması, iyileştirilmesi gerekiyor olarak tanımlanır.

LCP süresinin 4 saniye üzerinde olması, yavaş olarak tanımlanır.

İlk ekren girişinde bulunan görselleri ve fontları ön yükleme (rel="preload") olarak eklemek ve javascript kodlarını optimize etmek önemlidir. Preload, tarayıcıya hangi kaynağı daha önce yüklemesi gerektiği konusunda bilgi verir. Bu sayede bizim belirlediğimiz önemli kaynaklar tarayıcı tarafından daha hızlı ekrana yüklenir.

FID – İlk Giriş Gecikmesi Nedir?

Kullanıcı web sayfanız ile ilk etkileşime geçtiğinden, ( bir bağlantı ya da buton ile etkileşime geçmek) tarayıcının bu etkileşime yanıt vermesine kadar geçen süredir. Kullanıcının ilk tıkladığı yanıt verebilen öğe, (buton, bağlantı v.s.) bize bu sonucu verir.

FID süresinin 100 mili saniye altında olması, hızlı olarak tanımlanır.

FID süresinin 100 mili saniye üzerinde ve 300 mili saniye altında olması, iyileştirilmesi gerekiyor olarak tanımlanır.

FID süresinin 300 mili saniye üzerinde olması, yavaş olarak tanımlanır.

CLS – Kümülatif Düzen Kayması

Sayfada bulunan öğeler, kullanıcı sayfadayken düzen değiştirirse, bu kötü bir kullanıcı deneyimine yol açar. Kullanıcı dostu olmak, bir web sitesinin SEO için atacağı adımı tanımlayabilir diye düşünürsek, bu durum SEO’yu olumsuz etkiler. İşte CLS’de bu durumla ilgili bir tanımdır. Web sitesinde kullanım aşamasında yaşanılan kaymalar, CLS değerini etkiler.

 

 

Blog

Reklam Ajansı

Reklam ve tasarım sektöründe dijital reklam ajansı olarak hizmet...

Web Tasarımı

Web Tasarımı Tasarım ile ilgili fikirlerin estetik çizgiler kull...

Seo Nedir?

SEO, açılım olarak Search Engine Optimization yani arama motoru opti...

Kartvizit

Kartvizit Kişilerin veya kurumların kendini tanıtmak amacı ile hazırlanan...

Afyon Web Tasarım

Afyon Web Tasarım Afyon Web Tasarım ve Web Programlama Afyon şehrinde web...

Ağrı Web Tasarım

Ağrı Web Tasarım Ağrı Web Tasarım ve Web Programlama Ağrı şehrinde web si...

Hemen Arayın Whatsapp'tan Yazın