CMS Nedir? (İçerik Yönetim Sistemi)

CMS Nedir? (İçerik Yönetim Sistemi)

CMS – İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları

CMS – İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları

CMS (Content Management System) yani içerik yönetim sistemi, web sitesi yapmak isteyenlere oldukça kolaylıklar sunan bir sistemdir. CMS avantajlarını sizlere örnekler ile açıklama istiyoruz.

Kullanıcı Detayları Bilmeyebilir:

Kullanıcı, web sitesinde gerçekleşen işlerin arka planını düşünmezler. Örneğin kullanıcı sosyal medyaya fotoğraf yüklerken, tek bir butona tıklar ve fotoğraf siyah beyaz olur, kullanıcı arka planda dönen kodları düşünmez. Ya da kullanıcı fotoğraf paylaştığı zaman, o fotoğrafı sadece kendi arkadaşlarının gördüğünü bilir ama yetkilendirmenin nasıl olduğunu, hangi kodlar ile gerçekleştiğini bilmez. Kullanıcı yorum yapınca, yönetici tarafından yorum onaylanınca yorumunun orada kaldığını bilir ama bunun arka planda hangi kodlar ile gerçekleştiğini bilmez.

CMS Basit Bir Kullanım İmkânı Sunuyor:

İçerik Yönetim Sistemleri içlerinde birçok eklentiyi barındırıyor. Eklentiyi kur diyerek o eklenti direkt olarak bizim web sitemize dahil oluyor. Örneğin yetkilendirme sistemi için çok sayıda kod yazmak gerekirken, İçerik Yönetim Sistemi, tek bir eklenti ile bize bu imkanı sağlıyor.

Her İstediğimiz Eklentiyi Bulabilir miyiz?

Genellikle her istediğimiz eklentiyi ya da benzerini bulabiliriz. Tabi istediğimiz eklentiyi bulamadığımız ya da benzerinin tam bizim istediğimiz gibi olmadığı eklentiler de var. Bunun için bir programcı tarafından bu eklenti kodlanmalıdır. Benzer bir eklenti ise düzenlenerek istediğimiz forma dönüştürülebir.

CMS Sistemleri Güvenli mi?

CMS sistemleri de sonuç olarak HTML, PHP, CSS gibi yapılar ile kodlanan sistemlerdir. CMS sistemler ile ilgili eklenti yüklerken, o eklentiyi daha önce kaç kişi indirmiş ve ne yorum yapmışlar konularını da iyi incelemek gerekmektedir. Ücretli bir tema kullanımı, kullandığımız eklentilerin güvenli olduğuna dikkat etme gibi parametrelere dikkat edersek, sistem güvenli olur. Ayrıca gelen güncelleştirmeleri yapmak da çok önemlidir. Hiçbir sistemin yüzde yüz güvenli olmadığını düşünürsek, güvenlik konusunda dikkatli davranmak gerekir. CMS sistemler ile ilgili güvenli değil demek doğru değildir. Bu noktada sistemi kullanan kişinin gerekli güvenlik önlemlerini alması, gerekli güncelleştirmeleri yapması, güvenilir eklentileri kullanması önemlidir.

CMS Kullanımı İçin Kod Yazmayı Bilmeye Gerek Var mı?

CMS yani İçerik Yönetim Sistemlerini kullanmak için, kod bilmeye gerek vardır ya da yoktur gibi şeyler söylemek net olarak doğru bilgi vermez. Sonuç olarak web sitesi yapımı için, domain, hosting, ssl, mail sunucu, Windows hosting ve Linux hosting farkı gibi bazı bilgileri bilmeliyiz. CMS kullanırken web sitesinde düzenleme yapmak için HTML, CSS ve PHP bilgilerine yer yer ihtiyaç duyabiliyoruz. CMS sistemler işimizi birçok anlamda kolaylaştırıyor fakat özgünlük katabilme adına ya da gelen özgün istekleri yanıtlayabilmek adına, HTML, CSS ve PHP bilmek çok iyi olacaktır.

Tema Seçimi Nasıl Olmalıdır?

İçerik yönetim sistemlerinde en önemli detaylardan birisi de tema seçimidir. Tema seçimi, ücretli temalardan yapılmalıdır. Ücretsiz temalarda reklam ya da link ekleme sorunları olabiliyor. Bu konuya çok dikkat etmeliyiz. Ayrıca temanın ve tüm eklentilerin zamanında güncellenmesi, çok önemlidir. Güncellemeler hem gereksinimleri karşılamak hem de güvenlik açıklarını kapatmak için yapılıyor.

İçerik Yönetim Sisteminde SEO Yapmak

İçerik yönetim sisteminde SEO ayrı bir kavram değildir. Arama motoru optimizasyonu için tüm web siteleri, arama motorunun beklentilerini karşılayacak duruma getirilmeye çalışılmalıdır. Bu noktada Google Search Console gibi bir bileşeni takip etmek ve uyarıları dikkate almak çok önemlidir. CMS sistemlerde çok kaliteli SEO eklentisi eklentileri vardır. Bu da bizim işimizi çok kolaylaştırır. Site içi url yapısı gibi durumları bu eklentiler ile basit bir şekilde uyarlayabiliriz. Geri kalan özgün ve alakalı içerik girişi gibi SEO parametreleri ise, editör ekranından girilir. CMS sistemlerde editör ekranının da sağladığı birçok kolaylık vardır. Ayrıca editör ekranlarının da farklı eklentileri olduğu için, sizler editör ekranlarını kendinize göre uyarlayabilirsiniz.

Bazı İçerik Yönetim Sistemleri:

WordpressJoomlaDupalOpencart gibi sistemler, bazı içerik yönetim sistemleridir. Bu sistemler arasında en popüler olanı Wordpress’tir. Eklenti sayıları her geçen gün daha da artan CMS sistemler, giderek daha da popüler olmakta. Sistemlerin kolay kullanılabilir olması, çok sayıda eklenti sunması, yeniliklere hemen cevap verebilmeleri gibi durumlar, bu sistemleri cazip hale getirmektedir. Örneğin, bir kaç yıl önce Google arama motoru tarafından AMP Accelerated Mobile Pages yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar ile ilgili bir açıklama gelmişti. İçerik yönetim sistemleri, çok çabuk bir şekilde eklenti ile bu sürece ayak uydurabildi.

Blog

Reklam Ajansı

Reklam ve tasarım sektöründe dijital reklam ajansı olarak hizmet...

Web Tasarımı

Web Tasarımı Tasarım ile ilgili fikirlerin estetik çizgiler kull...

Seo Nedir?

SEO, açılım olarak Search Engine Optimization yani arama motoru opti...

Kartvizit

Kartvizit Kişilerin veya kurumların kendini tanıtmak amacı ile hazırlanan...

Afyon Web Tasarım

Afyon Web Tasarım Afyon Web Tasarım ve Web Programlama Afyon şehrinde web...

Ağrı Web Tasarım

Ağrı Web Tasarım Ağrı Web Tasarım ve Web Programlama Ağrı şehrinde web si...

Hemen Arayın Whatsapp'tan Yazın